Klíma tisztítás, karbantartás

2020.12.23

Klíma karbantartás és tisztítás menete

Ellenörzés:

A klíma karbantartás során ellenőrizzük a hűtőkört, az elektromos vezetékeket, valamint ellenőrizzük a kondenzvíz kifolyását. A próbaüzem során felmerülő kisebb hibákat kijavítjuk pl.: gázrátöltés, kondenzvíz csepegés stb.

Fertőtlenítés:

Speciális spray- vel a beltéri egység elpárologtatóját gomba- és baktériummentesítjük.
Esetenként a beltéri ventilátor és a hőcserélő tisztítása és fertőtlenítése szétszereléssel, mosásuk nagynyomású vízsugárral történik.

Tisztítás:

Kitisztítjuk a kül- és beltéri egységet.

Az egészség megóvásán túl fontos a klímakészülék megfelelő, gazdaságos működésének a védelme is! A klímakészülék elporolódott hőcserélőin nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. Alacsonyabb hőfokra kapcsoljuk a gépet, hogy a kívánt hőmérsékletet elérjük, a gép ezáltal nagyobb terhelésnek van kitéve, többet dolgozik a klímakészülék kompresszora. Ebből pedig az következik, hogy több áramot fogyaszt!

A klímakészülék karbantartása nemcsak a beltéri egység tisztítására, fertőtlenítésére terjed ki, hanem a kültéri egységre is. A kültéri egység általában a szabadban található, így ki van téve az időjárás viszontagságainak, a napsütésnek, az esőnek, pornak stb.

Mivel a hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő áramlik át, a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a különféle szennyeződések (szöszök, por, falevél stb.) megtelepednek, így megakadályozzák a levegő szabad áramlását. Emiatt a kondenzátor hőleadó képessége romlik, a gép kompresszora többet jár, tehát nagyobb lesz a klímakészülék áramfelvétele.

A megnövekedett fogyasztáson túl nem elhanyagolható szempont az sem, hogy gyorsabban elhasználódik a készülék, lecsökken a hasznos élettartama!