Drága egy klíma üzemeltetése? Sokat fogyaszt? Ezek tévhitek!

2021.01.17

A legtöbb embert még mindig az tartja vissza egy klíma beszerzésétől, hogy drága az üzemeltetésük, sokat fogyasztanak és ezért luxus cikknek gondolják. Ez korábban valóban így volt, de a klímakészülékekben alkalmazott technológiák fejlődésével ez megváltozott, sőt ma már az egyik leghatékonyabb fűtést ezekkel a készülékekkel tudjuk elérni.

Beszéljenek a tények!
Vegyük alapul az általunk legnagyobb számban telepített készüléket, ami a Fisher FSAI-CP-120BE3 típusjelű készülék. Ezt a készüléket a hőszigetelés és a nyílászárók minőségét figyelembe véve átlagos feltételek mellett 35-40m2-es helyiség méretig ajánljuk.
Milyen fogyasztással számoljunk a gyártó adatlapja szerint?

Az importőr által kiadott adatlap a helyi időjárás statisztikai adataival és átlagos felhasználói szokásokkal kalkulál és megjelenít egy várható éves fogyasztást. A számadatok 20 Celsius fokra történő fűtéssel és 27 Celsius fokra történő klimatizálással számolnak, megfelelő hőszigetelés és árnyékolás mellett. Ezek a számok egy azonos típusú készülék esetén teljesen mások, ha a készüléket egy északi országban, vagy éppen egy mediterrán vidéken üzemeljük be. Persze azonnal felhívják a figyelmünket arra, hogy ezzel az adattal megközelítőleg lehet csak számolni, hisz nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások a fűtési és klimatizációs igényei, de nagyságrendben nem kell nagymértékű eltéréstől tartanunk. Fenti példánál maradva a nyári klimatizálás során a 35-40m2 helyiségünkre a teljes nyári szezonban 175kWh fogyasztással számolhatunk. Három nyári hónappal számolva, ez havonta kerekítve legyen 60 kWh, amit megszorozva a 40 Ft-os kilowattonkénti áramdíjjal havi 2.400 forint költségtöbbletet okoz! Mit kapunk cserébe? Észszerű használattal (25-26 Celsius fokra beállítva) egészségünket megőrizve, csukott ablaknál aludhatunk és kipihenten ébredhetünk! Csukott ablakkal kizárhatjuk a város zaját, nem jutnak be az alvást zavaró szúnyogok és más rovarok, valamint az allergiások életét megnehezítő pollenek! Ezek tudatában havi 2.400 Ft-os kiadásra már nem kell luxusként tekintenünk!


A teljes fűtési szezonra 1050kWh-os fogyasztásra kapunk kalkulációt. Itt ketté kell bontanunk a felhasználók körét, ugyanis a készülék paraméterei alapján jogosultak vagyunk az áramszolgáltatótól az úgy nevezett "H" tarifa igénylésére a téli fűtési időszakra. Igaz, ha a mérőhely átalakítást, szabványosítást igényel, egyszeri kiadásként plusz költségekkel is kell számolnunk (ezekről a költségekről a szolgáltatónál regisztrált villanyszerelőktől tudunk tájékoztatást kapni), de több üzemeltetett készülék esetén, vagy abban az esetben, ha a teljes fűtésünket e hőszivattyús klímánkra szeretnénk bízni, megéri!

Kép forrása https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/arak.html

Aki nem igényel "H" tarifát, az a kalkulált 1050kWh-ás fogyasztás mellett, a 40 Ft-os átlagos kilowattonkénti áramdíjjal 42.000 Ft-os üzemeltetési költséggel számolhat egy teljes fűtési szezonra, ami a "H" tarifával (jelenleg 23,53Ft/kWh) 24.700 Ft-ra csökkenthető!
Havi bontással most nem számolnék, mert itt szintén mindenkinek mások a szokásai. Valaki havonta óraleolvasás alapján fizeti a számláját, mások éves átalánydíjat fizetnek!
Ne feledjük, hogy ezek a számok megközelítő értékek! Statisztika szerinti átlagos magyarországi téllel számolnak, kiváló hőszigetelést és 20 Celsius fokra beállított készüléket feltételeznek, de legtöbben (én is) ennél magasabb 22 Celsius fokon üzemeltetik a készüléket!
Ismét nézzük meg mit kaptunk ezért a fűtési költségért?! Tiszta, kényelmes, láthatóan gazdaságos fűtési módot, ami állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosít otthonunkban, amit akár okos telefonnal távolról is vezérelni tudunk!