Miért fontos a helyszíni klíma felmérés?

2020.12.23

Mert hosszú távon nem mindegy, hogy milyen klíma készüléket üzemeltet. Az ingyenes helyszíni felmérés során megnézzük a helyiség adottságait, lehetőségeit, majd megbeszéljük az Ön igényeit, feltételeit és ennek arányában kapja meg személyre szabott klíma készülék ajánlatunkat.

A szükséges hűtőteljesítmény (hőterhelés) függ:

a külső falszerkezettől, a nyílászárók - ablakok, ajtók - nagyságától, minőségétől,                a tájolástól (egy északi tájolású helyiséget kevésbé kell hűteni, mint egy déli tájolásút),

a hőszigeteléstől, a födémszerkezettől, az árnyékolástól (zsalugáter, napernyő, esetleg árnyékot adó fa van-e?), a helyiségben tartózkodó emberek számától, tevékenységétől,  a helyiségben működő berendezések által leadott hőtől (pl. TV, számítógép, sütő, mosogatógép, stb.), a légcserétől (gyakori-e az ajtónyitás pl. üzlet esetében).


Komfortérzeti szempontok

Vegyünk klímát, ha a helyiségben mindig a számunkra kedvező hőérzetet szeretnénk biztosítani! Nyáron csökkenthetjük a hőmérsékletet, és egyben a páratartalmat is. Érdekes tudni, hogy a páratartalom csökkentésével már önmagában hűvösebbnek érezzük a levegőt, mivel a bőr hőleadása javul, így nem szükséges a fokozott hűtés.

Meglévő fűtésünket is kiegészíthetjük klímaberendezéssel, egyenletes légeloszlást létrehozva, így a helyiségben használt hagyományos hőleadóink mellett (pl. radiátor, konvektor), vagy egy lomhább központi alapfűtést (pl. padlófűtés) kombinálhatunk helyiségenkénti, dinamikus finomszabályozással.

Nyári hőségben kellemes hőmérsékletet tudunk tartani csukott nyílászárók mellett is, így kizárjuk a rovarokat és a város zaját, ezáltal ésszerű klímahasználat mellett gondtalan pihenésünk biztosított lehet.

Egészségügyi szempontok

Vegyünk klímát, ha nyáron a fullasztó hőség túlzottan megterheli szervezetünket, csökkenti munkaképességünket, vagy korlátoz pihenésünkben!

Ha a magas por, vagy allergénanyag-koncentráció irritáló hatású, és nincs mód külső, tiszta levegő beengedésére, egy megfelelő klímaberendezés enyhítheti a panaszokat, mindamellett, hogy természetesen orvosi megoldást nem nyújt.

Hőmérsékleti szempontok

Azt ajánljuk, hogy vegyünk klímát, ha a helyiségben, épületben komoly hűtési - fűtési igény lép fel, vagy annak hőmérsékletét valamely időszakban, vagy egész évben, precízen kontroll alatt kívánjuk tartani, mert az ott tartózkodók, vagy a bent lévő termékek, eszközök, technológiai berendezéseink ezt kívánják!

Extrém esetekre, pl. egész éves hűtésre, téli fagymentesítésre is tud egy klímás szakember berendezést kínálni.

Gazdaságossági- és környezetvédelmi szempontok

Vegyünk klímát, ha egy korszerű, energiatakarékos fűtéssel szeretnénk kiegészíteni - vagy adott esetben kiváltani - meglévő, sokat fogyasztó rendszerünket (pl. konvektor, vagy hagyományos, gázkazános központi fűtés stb.)

Ha a fosszilis energiahordozók csak költségesen, vagy egyáltalán nem érhetők el az épület környezetében, megoldást nyújthat a klímaberendezések hőszivattyús funkciója. Ezzel egyben csökkenthetjük, vagy adott esetben megszüntethetjük a károsanyag-kibocsátást a környezetünkben.


Kényelmi-, vezérlési szempontok

Vegyünk klímát, ha szeretnénk kihasználni a modern, elektronikai szabályozások előnyeit, a heti vagy 24 órás időzítést, a távelérést! Automatikus üzemmódban egy jobb klímaberendezés beavatkozásunk nélkül, észrevétlenül biztosít precíz felügyeletet a beállított hőmérséklet, a működési mód (hűtés/ fűtés) és a befúvási intenzitás felett, miközben a lehető legkisebb fogyasztásra és zajszintre törekszik.

Természetesen az Ön igényeiről, a megfelelő klímaberendezésről egyeztetni kell klímás szakemberével, aki sokkal szélesebb ismeretekkel rendelkezik a megoldások terén, és megtalálja az Önnek megfelelőt.